Tredje EM-guldet i rad till Sverige


Som regerande europamästare i tornerspel anlände Klas Lundberg från Celeres Nordica, Uppsala, till EM i tornerspel för att försvara sina tvåfaldiga EM-guld. Nytt för årets tävling var att man inte bara tävlade individuellt utan även i lag. Utöver Klas red i det svenska laget två debutanter i internationella sammanhang, Gunnar Cederberg och Per Nerlund, även dessa från riddarsällskapet Celeres Nordica i Uppsala.


I de inledande tävlingarna, skill-at-arms, där riddaren ska visa sin skicklighet med vapen som svärd, lans och spjut på en bana som simulerar ett slagfält lade sig hemmaryttaren Ole Bach från Danmark i en klar ledning med Klas på en andraplats och de övriga två svenska ryttarna strax efter. När tävlingen övergick i joust, den mest spektakulära och svåra grenen där riddarna ska träffa varandras sköldar med lans i full galopp, visade dock Klas varför han av många anses som en av världens bästa riddare och tog nästan full poäng. Mot den kraften kunde inte ens hemmaryttaren Ole Bach  med publikens fulla stöd stå emot och guldet gick för tredje året i rad till Klas Lundberg.


Debutanten Gunnar Cederberg, endast 18 år gammal, slog europaeliten med häpnad och slutade på en femteplats. Det svenska laget låg länge i ledning i lagtävlingen, men i den avslutande omgången lyckades det danska laget pressa sig förbi och det svenska laget slutade på en hedrande silverplats.